E kemi këtë të drejtë për t'i thënë "ik pirdhu" të shëmtuarës...

12 mars 2018 10:28

Bised? me shkrimtarin Flurans Ilia, mbi let?rsin?, jet?n n? emigrim; telat me gjemba fizik? e mendor?, dhe arktikun e ftoht?, ku si? thekson ai ?shkrimtari kridhet n? ndeshje me nj? forc? gati mbinjer?zore, sikur ?njeriu pa streh?? me t? gjith? vitalitetin e p?rballjes, pa kushte?.

?T? ndeshesh me arroganc? stallier?sh, ndihesh si delja e zez? n? koh? t? tuf?zimit?, shton ai n? lidhje me marr?dh?nien shkrimtar-botues, nd?rsa ka p?r zem?r t? n?nvizoj? se shqiptar?t n? emigrim i duken m? t? njer?zish?m se n? dheun e tyre.

Jeton prej vitesh n? Kanada dhe ?sht? autor i v?llimit me poezi???Ataviz?m? (Jonalda, 2000),Image??Baraka?e kopshtit t? moll?ve? (P?rmbledhje me tregime Eugen, 2003), ?Thembra e kujteses (P?rmbledhje me tregime ?Ideart?, 2008) dhe i romanit ?Jasht? sezonit? (Buzuku, 2013).Bisedoi Arlinda Guma

---

A.G. - Si gjendet nj? njeri i letrave n? Kanada? Duket sikur ka di?ka t? magjishme arti aty. Ndoshta jam subjektive n? k?t? konstatim p?r shkak se nj? nga artist?t e mi m? t? dashur; Leonard Cohen, ishte pjes? e k?saj aureole magjeps?se... por ndonj?her? m? duket sikur Kanadaja juaj e njer?zishme ?sht? kundrahelmi m? efikas ndaj atij kapitalizmit arrogant amerikan, t? cilin ne shqiptar?t mezi presim ta provojm? n? kurrizin ton? n?p?rmjet lotaris? ...

F.I. - Nga nj? goj?dh?n? m?sojm? se njeriu i par? n? Amerik?n e Veriut, binjak?t e autokton?ve t? sot?m, supozohet t? ken? ardhur nga ngushtica e Beringut, midis Siberis? dhe Alask?s rreth tridhjet? mij? vjet m? par?. K?ta eksplorator? primitiv?, sot t? njohur si eskimez?, pyesin veten n? at? ?ast vendimtar ball? dy kontinenteve, dy bot?ve, n?se duhet t? kthehemi pas dhe rip?rballemi me t? k?qijat tona t? gjer? tanishme? Apo duhet t? rrezikojm? dhe p?rpiqemi t? kap?rcejm? nga nj?ri breg n? tjetrin? Ky vend arktik teje i ftoht?, ku prania e njeriut mund t? p?rngjaj? si nj? ?udi, midis bishave dhe brigjeve, ky ?ast, kjo dilem?, kjo vramendje si violin?el, kjo bor? e pashkelur, si fleta e bardh? ende e pashkruar, p?rngjan me mjedisin n? t? cilin gjendet njeriu i letrave n? Kanada. Nga legjenda m?sojm? se nj?ri nga bashk?biseduesit e atysh?m quhet Natak. Natak n? gjuh?n autoktone Inuktituk t? Inuit?ve p?rkthehet ?i pa streh??. P?rpos qiellit dhe ?ndrrave njer?zore ai mbart nj? veti, guximin p?r t?u p?rballur me t? panjohur?n, p?r t?i shp?tuar uris?, t? k?qijave dhe barbaris?, t? ftohtit ekstrem. Magjia e artit i p?rngjan pik?risht k?saj vendim-marrjeje pa kompromis. Shkrimtari kridhet n? k?t? ndeshje me nj? forc? gati mbinjer?zore, sikur ?njeriu pa streh?? me t? gjith? vitalitetin e p?rballjes, pa kushte. Ai hyn n? k?t? ?aventur?? p?r t?i shp?tuar vetvetes, s? pari. E gjith? kjo aureol? magjeps?se ?sht? nj? d?shmi e pashoqe e njer?zores n? k?t? peizazh t? ftoht? ku temperaturat shpesh zbresin gjer n? -30 grad? n?n zero. Leonard Cohen, Richard Desjardins, Neil Young, etj, t? cil?t kam pasur fatin t?i shoh dhe lexoj ?p?r s? gjalli? n? k?t? jet?, jan? eksplorator? t? fjal?s. Ata kan? kuptuar k?t? ?ast fatlum ku fjala nuk i p?rket m? atyre, as Zotit, as temperatur?s zero, madje as zeros absolute, por t? gjith?ve ne. Ndaj poezia e tyre ka forc? p?rball? arroganc?s, brutalitetit, q? dhunon t? qenit njer?zor n? dit?t tona. Q? e shnd?rron njeriun n? ingranazh. Fjala pra b?het kundrahelm. Lum ai q? lotaria e fatit e ka hedhur n? k?t? sprov? vendimtare. Sepse aty kupton se kush ?sht? thell? n? thelb. Mendoj se p?r cilindo dhe n? ?do koh?, dyert e fatit jan? t? hapura po qe se p?rpiqesh, p?rpiqemi. ?There is a crack, a crack in everything. That?s how the light gets in.? - shkruan Cohen. Personalisht besoj se, njohja e vetvetes ngelet pika vendimtare n? jet?n e nj? njeriu dhe shoq?rie. T? gjitha optikat optimistike t? ?njeriut t? ri? & ?s? ardhmes s? ndritur? ngelen nj? bla-bla-bla propogandistiko-pornografike, ?mimin e taksuar t? s? cil?s je ti ai q? do e paguash s?rish.??

A.G. - Romani juaj i fundit ?Jasht? sezonit? ?sht? botuar prej nj? sht?pie botuese kosovare; ?Buzuku?. P?rse nuk bashk?punuat me nj? sht?pi botuese n? Tiran?? Nuk ishin miq?sore me ju? Koh?t e fundit v?rej gjithnj? e m? shpesh se shkrimtar?t e Shqip?ris? i drejtohen Kosov?s p?r botimet e librave t? tyre. ?far? po ndodh me Tiran?n? Jan? arrogant? botuesit q? jetojn? k?tu? (Ky projekt bisedash mir?pret?para s? gjithash p?rgjigjet jodiplomatike?)

F.I. - N? vitin 2005 kthehem n? Tiran? pas nj?mb?dhjet? vitesh munges?. Rikthehem me nj? trast? p?rvoj? njer?zore mbi shpatulla, me libra dhe autor?, me nj? kontinent magjeps?s n? gjoks, sy e krah?. Vendosem mu n? zem?r t? ndryshimit p?r tre vite. Frut i k?tij ndryshimi ?sht? libri im ?Thembra e kujtes?s? (2008). P?rve? kontaktit t? drejt?-p?r-drejt? me njer?z t? letrave, ndihmes? e jasht?zakonshme kjo, u p?rpoqa t? kuptoj se si funksionon mekanizmi i artit n? gjuh?n tashm? t? betonuar t? atdheut. N? k?to vite p?rvoj? kuptova se Shqip?ria ka njer?z, nga ata q? shkruajn? dhe lexoj? p?rmes sakrific?s p?r t? mbijetuar, ka njer?z q? e duan t? bukur?n dhe dijen dhe refuzojn? t? jen? ndryshe, ka botues inteligjent? dhe t? p?rkushtuar p?r t? cil?t kam respekt, sepse nuk ?sht? e kollajshme puna me librin. Sikurse ka njer?z q? p?r nga natyra e kushteve njer?zore, n? mesin e t? cilave jan? brumosur, ngelen t? pandryshuesh?m. Nga antikiteti kemi nj? shprehje e cila thot? se ka dy lloje njer?zish n? k?t? bot?, barbar? dhe t? qytet?ruar! Respekti im maksimal ka qen? p?rher? me bujkun q? ?sht? fort i lidhur me tok?n! Nuk ka asgj? t? keqe n? k?t? bot? me qen? bujk, por t? qenit ?bujkrob? si mentalitet dhe filozofi, t? lidh pazgjidhshm?risht aq fort me interesin plebejan, sa je i paaft? t? shk?putesh m? tej. N? librin e Abetares shqip q? sapo m? erdhi nga atdheu, i lexoj n? mbr?mje tim biri :

?Shih, pa shih,
Ka dhe m? keq,
P?r nj? b,
Q? ti e heq,
Fjala bujk
B?het ujk.?

Ng?r?i aktual i librit n? Shqip?ri vjen nga kjo supernova. Nga ky lapsus. Nga kjo pik? nevralgjike. M? lejoni t? jem i drejtp?rdrejt? me sinqeritetin tim. T?i k?rkosh lek? autorit p?r botimin e librit t? vet ?sht? makabre, fyerje q? i b?het njeriut, krijuesit, artistit dhe t? qytet?ruarit. T? botosh dhjet?ra libra pa redaktim (me gabime drejtshkrimore) si me qen? tulla parafabrikat p?r hir t? interesit, ?sht? nj?soj si t? kesh nj? ereksion t? shpejt?, e jo t? plot?, n? k?mb?, n? sip?rfaqe, me veten t?nde e m? tej me shoq?rin?. T? ndeshesh me arroganc? stallier?sh, ndihesh si delja e zez? n? koh? t? tuf?zimit. T? mos g?zosh t? drejt?n minimale kundrejt t? drejtave t? autorit, shp?rndarjen, si edhe subvencionim t? kultur?s dhe librit, ?sht? pap?rgjegj?si, e cila fillon prej rregullatorit dhe mekanizmave, kundrejt principeve t? bot?s s? qytet?ruar n? t? cil?n k?rkojm? t? hyjm?. T? gjitha k?to mjaftojn? n? procesin e ftohjes s? lexuesit. Por t? gjitha k?to mjaftojn? nj?herazi t? besosh se cili je. E kemi k?t? t? drejt? p?r t?i th?n? ?ik pirdhu? t? sh?mtuar?s sepse thjesht jemi, ndihemi ndryshe. Kur u largova nga ky mjedis dhe rigjeta kontinentin tim s?rish, e kisha t? kristalizuar n? mendje romanin ?Jasht? sezonit? (2014) por, m? duhej nj? botues. K?shtu u njoha me Buzuku-n, nj? sip?rmarrje familjare me njer?z t? p?rkushtuar me librin dhe kryesisht kundrejt autorit. Prishtina u b? streha e romanit tim t? par?. Nuk kam p?r ta harruar. Kosov?s i kemi shum? borxhe. Nj? nga k?to borxhe ?sht? botimi i shtetasve t? ?republik?s am?? matan? kufirit, n? ?territorin? e Kosov?s! P?r t? qen? politikisht korrekt, p?rdorim termin ?territor? dhe ?kufi ndar?s? kur n? fakt(!), e p?rbashk?ta ?sht? dhe do t? jet? n? jet? t? jet?ve te shqipja, toka shqiptare dhe nd?r shqiptar?.

A.G. - Babai juaj, gazetar, u nda nga jeta prej nj? aksidenti n? krye t? detyr?s kur ju ishit vet?m tre muajsh. Cila ?sht? gj?ja m? e pap?rballueshme e t? p?rditshmes s? nj? f?mije q? rritet pa figur?n at?rore? Sa ngush?lluese b?het let?rsia p?rgjat? k?tij rrug?timi t? brisht??

F.I. - Mendoj se gj?ja m? e pap?rballueshme e p?rditshm?ris? ?sht? ?boshll?ku?. ?do njeri ka p?rvoja individuale n? raport me jet?n. Kjo ndodh sepse jemi qenie unike. Pse jemi t? till?, universi yn? ?sht? i larmish?m. Un? jam nj? besimtar q? form?n e vet t? besimit e ka t? vendosur pik?risht te mungesa. Mungesa e babit ka konfiguruar tek un? pranin? e Atit, me A t? madhe, n? nj? kuptim gjith?p?rfshir?s. Komunikimit me t? dhe n?p?rmjet tij me bot?n q? m? rrethon. Ky familjarizim m? ka ndihmuar n? dekodifikimin e shtresave semantike t? gjuh?s. Kuptimin e logjik?s matematike si ?gjendje dhe d?shmi reale?, si fakt i realitetit. Marrjen seriozisht t? metafor?s. Vendosjen e poezis? si form? gjuh?sore t? ep?rme. Ngush?llimi im shnd?rrohet k?shtu n? bekim. Jam me fat q? si bekim mbart z?rin e n?n?s time, teksa ende f?mij? m? lexonte fragmente nga Iliada dhe Don Kishoti, libra t? trash?guar po nga im at?. Jam me fat q? boshll?ku im mbart arom?n e fjal?s, flet?ve t? nj? libri, let?rsis?, p?rgjat? k?tij rrug?timi t? brisht?. U ?lirova nga kjo ndjenj? ?boshll?ku? pas gati dyzet vitesh, me ardhjen n? jet? t? tim biri. Procesi i rrug?timit kishte kryer tashm? ciklin e vet. Un? q? po rr?fehem n? k?to rreshta, nuk jam gj? tjet?r k?t? ?ast, ve?se ura midis dy brigjeve. Nganj?her? Arlinda, mendoj se ?sht? mir? t? kuptosh se cili je, nga vjen dhe ku shkon.?

A.G. - N? mediat sip?rfaq?sore shqiptare, Kryeministri Kanadez p?rmendet zakonisht p?r faktin se si e sa po ?mend vajzat n? internet (!) Asnj? fjal? p?r faktin se vitin e shkuar ai mir?priti 26.000 refugjat? sirian? duke ua uruar vet? mir?seardhjen n? aeroport? ?sht? v?rtet kaq njer?zor dhe i p?rulur ky djal?? Apo ?sht? thjesht marketing? Dhe meq? jemi k?tu; cilat jan? politikat e qeveris? s? tij p?r kultur?n?

F.I. - E shpreh?t bukur, ?mediat sip?rfaq?sore?. E ku e njohin n? thelb Kryeministrin Kanadez dhe artin e t? b?rit politik k?to media? Para ca dit?sh po i hidhja nj? sy k?tyre ?medieve? ku ishin ?totalisht? t? shqet?suara p?r ?poturet? e Kryeministrit Shqiptar. A thua se Shqip?ria nuk ka probleme t? tjera m? thelb?sore se veshja apo paraqitja e dikujt? I thithuri me hund? i ?skupit mediatik? ?sht? i d?msh?m p?r sh?ndetin. Gjithkush e vendos marrjen e informacionit n? baz? t? formimit t? vet. Dhe meq? erdh?m n? k?t? pik?, mendimi im p?r Kryeministrin aktual Kanadez ?sht? n? sa vijon; Kanadaja me politik?n e vet ?sht? p?r hapjen e kufijve nd?rnjer?zore! Mos harrojm? se ky kryeminist?r vjen n? nj? koh? ku konservatorizmi e ka mbledhur bot?n si japrak n?n gjethen e dollarit. T? qenit liberal nuk do t? thot? domosdoshm?risht t? jesh ?libertin?. P?rkundrazi d?shmon se n? nj? bot? t? eg?r si kjo e sotmja, vlerat e liris? jan? kriter themeltar q? mbathin me atribute njer?zore koh?n ton?. Ky planet, q? ?sht? i yni, duhet t? jet? nj? vend i banuesh?m p?r t? gjith? s? bashku. Kjo z? vend edhe n? spektrin e kultur?s, e sidomos n? at? t? fjal?s s? lir?, ku Kanadaja me politikat e saj ?sht? nj? atdhe i avangard?s sociale.

A.G. - Jeni arratisur prej Shqip?ris? n? nj? mosh? kur njeriu form?son at? q? do t? b?het m? von?. N? vend t? shkonit t? jepnit provimin e gjuh?-let?rsis?, ju u gjendet papritur n? statusin e v?shtir? t? refugjatit, n? fillim n? Greqi, pastaj Europ?, m? tej Amerik?, e p?rfundimisht Kanada. A e d?mton, apo m? mir? t? themi, a e ?orodit krijimtarin? e nj? shkrimtari largimi prej dheut am?? Ju flisni shtat? gjuh?, dhe un? gjithmon? kam menduar se m?simi i nj? gjuhe t? huaj ?sht? m?nyra m? e mir? p?r t? dep?rtuar n? psikologjin? e nj? kombi. A e ka b?r? kjo krijimtarin? tuaj m? t? hapur e pa kufij (e kam fjal?n p?r ata telat me gjemba q? ju kap?rcyet kur e lat? Shqip?rin??)

F.I. - Jam larguar her?t nga Shqip?ria. Arratia ime e par? daton pik?risht dit?n (m? sakt? nat?n) e fest?s s? Republik?s, m? 11 janar t? vitit 1991. Sezon provimesh. Sezon telash me gjemba q? prisnin t? binin nga dita n? dit?. Sezon kufijsh. Sezon ?ndrrash. Zhgj?ndrrash kolektive. Jasht? sezonit, tep?r i ri p?r t? kuptuar se sprova t? tilla mund t? t? kushtojn? jet?n. Tep?r i ri p?r t? kuptuar se shkolla e jet?s ?sht? nj? nga rrug?t m? t? v?shtira drejt vetvetes. E vetmja. P?rvoj? e asaj p?rmase p?r t? cil?n nuk ke as m? t? voglin kthim pas (nj?soj si Natak p?r t? cilin fol?m m? sip?r). P?rvoj? q? shnd?rrohet kryesisht n? buk? (shqip), dhe book (anglisht) kur ?sht? e nevojshme (po buz?qesh!). P?rvoj? q? i hap t? tjera shtigje kureshtjes, dijes. Njohja e gjuh?ve t? vendeve ku ke bujtur ndihmon s? pari p?r t? kuptuar k?t? ?ngjasim rast?sor? midis k?tyre dy fjal?ve ku t? ka hedhur fati prej njeriu, midis fjal?s ?buk?? dhe ?book?, ndihmon p?r t? kuptuar tjetrin n? ?librin e buk?s t?nde?. Kjo ?sht? nj? liri e pashtershme p?r t? gjetur burimin prej ku rrjedh realiteti i dit?ve t? tua. Mendoj se t? qenit jasht? atdheut ?sht? dhe nuk ?sht? d?mtues p?r shkrimtarin. Kjo lloj larg?sie ?sht? i gjith? sekreti i formul?s magjike midis teje dhe atdheut. P?r k?t? shkrimtari nuk flet kurr? n? publik. Kjo larg?si b?n pjes? n? alkimin? e fsheht? t? asaj q? shkruan. E vetmja penges? reale e shkrimtarit q? jeton jasht? atdheut ?sht? barriera e gjuh?s n? vendin ku jeton. Kufi i paduksh?m ball? t? cilit shkrimtari? p?rgatit arratin? e tij t? ardhshme. Ku? Cil?n arrati n? fund t? fundit? Qysh nga lindja, ndryshe nga zanat?inj t? tjer?, ai ?sht? i lidhur pazgjidhshm?risht me k?t? nyje, dhimbje e ?mb?l, gordiane.

A.G. - ǒmendim keni p?r bashk?koh?sit tuaj letrar? shqiptar? t? pas n?nt?dhjet?s? A ka ndopak shpres? let?rsia e re shqiptare? A vazhdojn? autor?t e k?saj periudhe t?i ken? telat me gjemba t? autocensur?s n? mendje? Cil?t jan? autor?t q? ju terheqin prej k?saj let?rsie?

F.I. -? V?shtir? t? flas?sh p?r bashk?koh?sit sepse duhet t? kaloj? m? e pakta edhe nj? ?erek shekulli tjet?r q? t? kristalizohet fytyra e k?saj periudhe t? let?rsis?. Jam krenar p?r bashk?koh?sit e mi. Po. Ndaj dhe nuk dua t? p?rmend emra p?r hir t? respektit kundrejt pun?s n? vazhdim t? k?tyre koleg?ve. Ata jan?, vlojn? brenda k?tij ?asti ku po flasim, dhe kjo m? b?n t? ndihem. Ndjesi optimiste kundrejt k?saj periudhe letrare t? vendit tim ngaq? ka vlera dhe prurje t? furishme. Ajo ?ka un? druhem ?sht? vdekja klinike e ideve. Padyshim m? tiranikja nga t? gjitha llojet e censurave, autocensura! Sa artist? ka q? p?r hir t? t? vet?ndierit "n? bashk?si" jan? pjes? e nj? opinioni gjith?p?rfshir?s kundrejt tjetrit vet?m e vet?m p?r t? marr? nj? cop? v?mendje mediatike, 100-gram publicitet t? shpifur? Urrejtja, qoft? kjo e lidhur p?rdhun?sisht edhe me munges?n e materiales, xhelozia intelektuale, heshtja, arma m? vrastare, indiferenca, arma m? e sofistikuar, qoklliku - ti shkruan p?r mua un? do shkruaj p?r ty se jemi pjes? e s? nj?jt?s mend?si pavar?sisht nga vepra, e kush e pjerdh vepr?n?, as q? lexohemi midis nesh!, debatet pa buk?, ekzaminimi i kockave t? tjetrit, shfarosja e tjetrit n? rrafshin intelektual dhe mendimit t? lir?, a jan? pjes? p?rb?r?se e jona t? gjitha k?to? Po apo jo? A jemi ne t? aft? t? bashk?rendojm? opinionet tona p?r nj?ri tjetrin pa qen? nj?koh?sisht t? ?liruar nga t? gjitha k?to atavizma? A jemi t? aft? q? p?r nj? t? vetme her? n? jet? t? mos b?jm? t? shum?dijshmin dhe ta hedhim tej mask?n eskiliane t? t? pasurit t? s? drejt?s gjithmon? me vete? A jemi v?rtet individ? t? lir?? Mendimtar? t? lir?? Pa qen? t? survejuar apo m? keq, autocensuruar?! A kemi te drejt?, guxim, apo m? thell? d?shir?n e mir? q? t? ?rr?njosim t? keqen e p?rbashk?t, k?t? ndjesi primitive, q? qarkon t? trash?guar?n e hershme p?r t?i dh?n? nj? tjet?r hov dialogut t? p?rbashk?t n? t? ardhme? V? bast q? heshtja kundrejt k?tyre pik?pyetjeve ?sht? akoma edhe m? e madhe. Kjo ?sht? si t? thuash ajo fytyra e dyt? e let?rsis? shqipe, t? cil?n nuk do keni fatin ta gjeni n? asnj? antologji k?to 27 vite t? fundit.

A.G. - Ka ndonj? organizim t? komunitetit t? artist?ve shqiptar? n? Kanada? A jan? mir?dashes ata me nj?ri-tjetrin, apo edhe atje nj?lloj si k?tu n? Tiran?; b?rryla dhe nj? luft? e verb?r e t? gjith?ve ndaj t? gjith?ve?

F.I. - Ka shoqata kulturore por jo nj? bashk?si t? mir?fillt? shkrimtar?sh dhe artist?sh. Jemi ende t? pakt? n? num?r dhe ndoshta, jo edhe aq t? fuqish?m ekonomikisht. Jemi t? kapur n? ng?r?in e p?rditshm?ris? p?r t? paguar faturat e mbijetes?s. Por kam v?n? re nj? gj? q? m? habit jasht? mase. Shqiptar?t kur jan? jasht? vendit t? tyre kan? nj? sjellje dashamir?se kundrejt tjetrit. Kan? d?shir?n e mir? p?r t?u p?rqafuar me tjetrin dhe b?rrylat duket sikur i kan? l?n? pas, te B?rryli i Unaz?s s? Tiran?s. Nj? unaz? e habitshme ku ?do pik? e vetme p?rb?n rrethin. Asnj?her? nuk e kam kuptuar k?t? ndryshim midis individit t? gjendur brenda apo jasht? k?tij qarku vicioz. Sepse n? origjin? ?sht? po ai njeri.

A.G. - Mund t? m? p?rshkruani nj? ?ast prej procesit tuaj t? t? shkruarit? Vendin ku shkruani, or?n dhe atmosfer?n? Pse jo, edhe d?bor?n jasht??

F.I. - B?j pjes? n? at? grupim l?vruesish q? shkruajn? jo sistematikisht. Jo ngaq? nuk dua. Thjesht, ngaq? nuk kam koh?. Koha ime ?sht? buka q? duhet t? sjell n? fund t? dit?s, n? sht?pi. Jam n? pritje t? vazhdueshme t? atij ?asti kur fjala ?sht? t?r?sisht e lir?, dhe vjen me at? bukuri vrastare t? pashmangshme, me dinjitet ?lirues nga vetja drejt supit t?nd, si me qen? trupi i t? fundit njeri mbi k?t? tok?. Oraret ekstreme kur gjumi flak?rin zgjimin, kur sht?pia fl? si flog? e flak?s nd?r fjal?, aroma e kafes?, troku i kuajve t? eg?r q? rendin n? drejtimin e s? panjohur?s brenda meje. Ky ?sht? ?asti magjik prej nga ku fillon i gjith? ky proces prej t? cilit kam kuptuar se nuk kam sh?rim. ?sht? si pun? droge, nevoj? p?r t? qen? es?ll, domosdoshm?ri t? cil?n askush tjet?r nuk mund ta kuptoj?, p?rve? hemorragjive t? mia poetike. M? p?lqen kthjellt?sia e zgjimit her?t n? m?ngjes, pa zbardhur dita. Jam i bekuar brenda k?tyre mureve. N? kuzhin? ku gatuhet jeta. Ku jetojn? shishet e mesazheve t? nj? nate, nj?zet viteve, apo shekulli m? par?. N? studion time, nj? kthin? e mbushur me libra n? t? gjitha gjuh?t, ku pleq?ron n?na ime n? sezone t? caktuar t? vitit. N? kanape, midis z?rit t? tv, pik?pyetjeve t? tim biri, radios lokale, dhe vizuales kompjuterike. Shpesh ime shoqe m? t?rheq nga t? gjitha k?to p?r t? m? shp?n? n?p?r vende t? bukura n? jug, ku b?n ngroht?, si net?t e Havan?s, portokalliet e Florid?s, Gjiri i Meksik?s, drejt Karaibeve dhe Amerik?s Latine, n? udh?time q? mund t? zgjasin si ?realizmi magjik? ndoshta edhe p?r nj? nat? t? vetme, pas s? cil?s rikthehem po n? ag drejt nj? tjet?r realizmi, flet?s sime t? bardh?. Thjesht, ngaq? nuk mund t? jem ndryshe.

A.G. - Ju fal?nderoj p?r bised?n!

F.I. - Ju lutem! K?naq?sia ?sht? e imja. Ju p?rqafoj me pik?n e fundit t? rakis? q? m? kishte ngelur nga atdh?ri dhe e ndam? s? bashku p?rgjat? k?saj bisede p?r t? cil?n ju fal?nderoj. Mir?-u-lexofshim s? shpejti. Uroj t? ket? njohje dhe mir?njohje midis nesh dhe p?r shum? mote g?zuar!

12 mars 2018
10:28

Arlinda Guma