Mbi një gjest patetik të deputeteve të PDK-së

12 janar 2017 12:05

Para pak ditësh, deputetet e Partisë Demokratike të Kosovës lëshuan seancën parlamentare në shenjë proteste ndaj një deklarate të anëtarit të Lëvizjes Vetëvendosje, Sami Kurteshi; i cili në një status të tij në Facebook kishte fyer ministren e dikasterit qeveritar, Dhurata Hoxha, duke e quajtur atë me termin denigrues: “lopë.”

Se pse ato kishin vendosur ta bëjnë këtë veprim, nuk besoj se kam për ta rrokur mendërisht ndonjëherë; ama për një gjë jam i sigurt: këtë gjë nuk e kanë bërë pse atyre u bën shumë për gratë.

Pse po e them këtë?

Po e them sepse deputetet në fjalë jo vetëm që kurrë nuk kanë reaguar kur janë fyer deputetet e subjekteve të tjera politike, por as atëherë kur janë ofenduar edhe vetë nga kolegë të tyre seksistë e misogjinistë.

Ku ishin, për shembull, kur kryeparlamentari Veseli e ofendoi deputeten e Lëvizjes Vetëvendosje, Albulena Haxhiu?

Po kur shefi i grupit të tyre parlamentar, Adem Grabovci, e quajti deputeteten e partisë së tyre, Florina Brovina, me termin “budallicë” dhe “idiote,” ku ishin?  

Pse nuk reaguan edhe atëherë?

Pse nuk e lëshuan seancën plenare edhe atëherë?

Ose më mirë: Pse kurrë nuk u ndërmenden për të reaguar kundër shfrytëzimit ekonomik të grave; të cilat duhet të punojnë mbi dhjetë orë në ditë për 200 euro në muaj?

Ose për gratë që pushohen nga vendi i punës vetëm dhe thjesht pse ngelin shtatzëne?

Ose për gratë që nuk u paguhet pushimi i lehonisë?

Ose për gratë që vuajnë sistematikisht nga dhuna shtëpiake?

Ose për gratë që, për shkak të mbajtjes së shamisë, përjashtohen nga vendet e tyre të punës; ose më keq: nuk pranohen fare?

Ose për vajzat apo gratë që, për arsye të orientimit seksual, diskriminohen padrejtësisht?

Pse?

Tregomëni!

E të mos përmendim faktin që, disa prej këtyre deputeteve, janë edhe raciste të pandreqshme (rikujtojeni ju lutem inçizimet e Insajder ku ato dëgjoheshin duke u zgërdhirë me komunitetet më të nëpërkëmbura në Kosovë – rom, ashkali dhe egjiptian).   

Por, nga ana tjetër, nuk e kuptoj pse iu desh anëtarit të Lëvizjes Vetëvendosje, Sami Kurteshit, ta quajë ministren Hoxha me termet denigruese: “lopë” dhe “hienë që kultivon kurvëri politike,” kur dihet se zoti Kurteshi është një aktivist i të drejtave të njeriut, një njeri i formuar intelektualisht, një veprimtar i kahershëm politik; dhe njëri ndër zyrtarët më të përgjegjshëm që ka pasur Kosova në periudhën e pasluftës?

Anëtarët dhe aktivistët e Lëvizjes Vetëvendosje, së paku, do të duhej që kritikën kundrejt pushtetit dhe sistemit politik ta mirëmbajnë në kuadër të regjistrit politik, e jo ta zhvendosin atë drejt terreneve të tjera që nuk kanë kurrfarë peshe politike.

Sepse, me të vërtetë, ç’efekt politik mund të prodhosh nëse e quan dikë “lopë,” “i poshtër,” “i padijshëm” apo “prostitutë politike”?

As edhe një efekt të vetëm politik – përveç ofendimit që i bën subjektit në anën tjetër.

Për mua kjo është shqetësuese, që kritika sistemike e anëtarëve dhe aktivistëve të Lëvizjes Vetëvendosjes të rrëshqasë drejt regjistrave të tjerë, e jo pse zoti Kurteshi është seksist apo misogjinist. Sepse, sinqerisht, kurrë nuk besoj se është i tillë. Po, ka gabuar që e ka quajtur ministren Hoxha ashtu, dhe mirë ka bërë që e ka tërhequr fjalën e tij. Po kjo nuk e bën atë medoemos seksist apo misogjinist.

Sido që të jetë, Lëvizja Vetëvendosje, mendoj, ka një traditë të mirë në këtë drejtim – në kuptimin që kritikën ndaj sistemit e ka artikuluar në terma politikë dhe socio-ekonomikë, e jo në terma kulturorë, moralë, gjinorë apo religjiozë siç kanë bërë dhe vazhdojnë të bëjnë shumica e analistëve dhe gazetarëve në Kosovë e Shqipëri, mjerisht.

Prandaj e tëra çfarë duhet bërë është që anëtarët dhe aktivistët e Vetëvendosjes të ruajnë këtë traditë të vlefshme kritike, që vetë Lëvizja Vetëvendosje e ka aktualizuar në Kosovë.  

P.S.

Në pjesën e dytë të shkrimit, “Ana e errët e feminizmit neoliberal në Kosovë,” do të merrem me shqyrtimin e aspekteve destruktive të feminizmit neoliberal që është etabluar në Kosovë; i cili më shumë sesa që ka ndihmuar në luftimin e padrejtësive dhe pabarazive gjinore ka ndikuar në maskimin, riprodhimin dhe përjetësimin e tyre).

12 janar 2017
12:05

Armend Mazreku