Episodi 24: Drejtësia në letër dhe në vepër me Rina Kikën

08 nëntor 2023 20:35

Në episodin e njëzetekatërt të emisionit Çelnaja me Rina Kikën, avokate dhe hulumtuese e të drejtave të njeriut, diskutojmë për raportin e drejtësisë në letër dhe drejtësisë në vepër. Shkak i bisedës sonë është hulumtimi i mentoruar nga ajo, “Kosovo: From paper to practice: Kosovo must keep its commitments to domestic violence survivors”, duke u fokusuar në dhunën e burrave ushtruar ndaj grave dhe fëmijëve. Gjatë emisionit diskutojmë për rëndësinë e perspektivës së shtetit drejt qendërzimit të viktimës dhe veprimit mbi bazat e kësaj qasjeje, me ç’rast garantimi i të drejtës për jetë, strehimi, rehabilitimi dhe punësimi i viktimës duhet të jenë prioritete të shtetit.

Theksi kritik, gjatë këtij emisioni, bie mbi dështimin e shtetit në funksionalizimin e mekanizmave dhe pamundësinë e ushtrimit të drejtësisë si dhe mungesën e mekanizmave shtytës për ushtrimin e plotë të drejtësisë që është e shkruar në letër, e që në rastin më të shëmtuar shteti ka dështuar të mbrojë viktimën. Flasim edhe për qasjen institucionale ndaj viktimave, diskursin publik dhe mediatik në amnestimin e dhunuesit dhe zbehjen e viktimës si dhe nevojën imediate të ofrimit të shërbimeve sociale ndaj viktimave.

• Autor dhe moderator: Latif Mustafa

• Mysafire: Rinë Kika

• Montazhi dhe realizimi: Alb Muhaxhiri – Albfilms

Për çdo pyetje, sugjerim, a koment na shkruani në [email protected].

*Projekti mbështetet dhe financohet nga Rockefeller Brothers Fund.

08 nëntor 2023
20:35

Çelnaja