Strategemata

Ky bllog tematik trajton tema të sundimit të ligjit, politikës së jashtme, konflikteve, si dhe të drejtës dhe marrëdhënieve ndërkombëtare.

Ilustrimi: BigEye.

Vita Contemplativa

Në këtë blog prezantohen diskutime e teori mbi shoqërinë, politikën e kulturën nga tradita e shkencave shoqërore e humane.

Ilustrimi: BigEye.

Slava Ukraini

Në bllogun tematik “Slava Ukraini” (Lavdi Ukrainës), autorja Daria Meshcheriakova, gazetare ukrainase me vendqëndrim në Kosovë, do të shkruajë lidhur me ndikimin dhe pasojat e propagandës dhe dezinformatave ruse. Ajo gjithashtu do të raportojë mbi ngjarjet e fundit në luftën në Ukrainë. 

Ilustrimi: Bigeye.

 

Ç’mësime

Në këtë bllog tematik, Adea Batusha - kandidate për master në sociologjinë e arsimit në Universitetin e Uppsalës– shtjellon në mënyrë analitike probleme të llojllojshme të arsimit. Duke u mbështetur në perspektiva sociologjike e historike dhe duke shmangur përqasjet reduktive e teknike, ‘Ç’mësime’ ofron një mënyrë më kritike për të diskutuar mbi transformimet në arsim dhe ndërlidhjen e sistemeve arsimore me proceset tjera shoqërore. Çka mësohet në Kosovë? Kush ka qasje në atë informacion dhe dije? Si vendoset çfarë duhet mësuar? Kujt i përket arsimi? Për këto e çështja të tjera, Ç’mësime çdo të diel në Sbunker.

Shqipja 50 vjet mbas Kongresit

Ky bllog është një përmbledhje artikujsh e reflektimesh mbi politikën e standardizimit të gjuhës shqipe dhe orientimet e mëtejme të saj, nga autorë, gjuhëtarë, historianë, e studiues, me rastin e 50 vjetorit të Kongresit të Drejtshkrimit.

Ilustrimi: Big Eye

Sasha & Jeton

Korrespodencë shkrimtarësh ose, kur një "shká" [Saša Ilic] dhe një "jedan šiptar" [Jeton Neziraj] (të dehur që të jemi më preciz) shkëmbejnë letërsitë e dy shoqërive, asaj kosovare dhe serbe.

Ilustrimi: Big Eye.

Histori nga rajoni #8

Histori nga Rajoni #8 është zbatuar për të parë "luftërat e dizinformimit" anëmbanë Ballkanit Perëndimor dhe se si ato po bëjnë kërdi në peizazhin mediatik në rajon, dhe për të përshkruar hapat e mundshëm për tejkalimin e këtij problemi.

Histori nga rajoni #7

"Histori nga rajoni #7" mbulon temën e korrupsionit në Ballkanin Perëndimor. Ballkani Perëndimor, me kalimin e kohës ka një tendencë për t'u bërë edhe më i korruptuar. Mali i Zi, Maqedonia dhe Kosova u raportuan të jenë në stagnim, Serbia dhe Bosnja dhe Hercegovina në rënie, ndërsa vetëm Shqipëria u tha se po përmirësohej pak në këtë drejtim. Ky është një mesazh dhe mësim serioz për qeveritë në të gjithë rajonin se nuk mund t'i japin fund luftës kundër korrupsionit pa aktivitete të qarta që do të sillnin ndryshimet e nevojshme. 

Destrata

Një bllog temaik i cili trajton zhvillimet dhe politikat sociale, me fokus Kosovën.  / Ilustrimi nga Big Eye

Kremlin shah

Një bllog tematik që i ndjek dinamikat në betejën mes perëndimit dhe Rusisë për zgjerimin e sferave të interesit, me fokus të veçantë te Ballkani. / Ilustrimi nga Big Eye

Histori nga rajoni #6

Në "Histori nga Rajoni #6" ne mbulojmë mënyrën se si qeveritë në të gjithë Ballkanin vazhdojnë të përballen me pandeminë në këto kohë të pabesë. Shpresojmë, se do të mund të mësojmë nga përvojat e njëri-tjetrit, pozitive dhe negative. Kjo është mënyra e vetme që të mund të fillojmë të gjejmë rrugën tonë për të shpëtuar nga vala e fuqishme e pandemisë.

Dragoi i zgjuar

Ilustrimi: Big Eye

Histori nga rajoni #5

Në "Histori nga rajoni #5" do të zbulojmë se si vendet e Ballkanit u përballën (dhe po përballen) me të ashtuquajturën "Infodemi". Lajmet e rreme nuk njohin kufij. Përmes përvojave të tyre, ne mund të mësojmë se si të mbrohemi nga epidemia e dezinformatave.

Replikë

Replikë gjendjes së zakonshme prapa të cilës shkelen liritë dhe të drejtat e njeriut, çdo ditë, vazhdimisht. Mospajtim me rendin social ekzistues i cili diskriminon individë e grupe shoqërore, pra replikë atij.

Ilustrimi: BigEye

Histori nga rajoni #4

 "Histori nga rajoni #4" do të adresohen sfidat në lidhje me imunizimin masiv me të cilat përballen vendet e Ballkanit. Disa nga vendet e përmendura në blog, janë në një pozitë të palakmueshme. Nga ana tjetër, situata në Serbi dhe Greqi është pak më e mirë dhe atje vaksinimi tashmë po zhvillohet me intensitet të plotë. Por, edhe ata po përballen me sfidat e tyre në këtë drejtim. 

Histori nga rajoni #3

Derisa po debatohet për të ardhmen e Evropës, iniciativa “Histori nga rajoni” është pikërisht në kohën e duhur. Demokracia funksionon më së miri kur dëgjohen zëra të ndryshëm. Kjo iniciativë shpërndan zërin e njerëzve nga vendet që janë tashmë anëtare të Bashkimit Evropian si dhe nga vendet që janë për një kohë të gjatë në "listën e pritjes".

Article10

Një bllog tematik që trajton zhvillimet në fushën e lirisë së shprehjes. Bllogu është emërtuar bazuar në Artikullin 10 të Konventës Europiane për Mbrojtjen e të Drejtave të Njeriut.

Tregime nga rajoni II

Në edicionin e parë të "Tregime nga rajoni" ne adresuam sfidat e ndryshme me të cilat u përballen vendet në rajon gjatë muajve të parë të pandemisë. Lexuam shtatë "tregime" përmes të cilave mësuam se si vendet fqinje dhe sistemet e tyre shëndetësore u prekën nga vala fillestare e COVID-19

Në vigjilje të valës së dytë të pritshme, kërkojmë përgjigje në pyetjen vijuese: si të shmangim përsëri mbylljen e plotë të ekonomisë, ndërsa gjatë kësaj të sigurohet mbrojtje maksimale për qytetarët?

Rajoni 2020

Në muajt në vijim, bashkëpunimi në mes të platformave online Remarker dhe Sbunker do të sjellë një seri analizash që kanë për qëllim nxitjen e debatit të hapur e kritik mbi situatën aktuale në rajonin e Ballkanit Perëndimor.

Tregime nga rajoni

Prej disa muajsh, rajoni ka "marrë frymë" në rrethana emergjente të shkaktuara nga COVID-19. Për të parandaluar përhapjen e virusit, qeveritë në rajon po ndërmarrin një numër masash. Disa prej tyre prekin gjithashtu edhe të drejtat dhe liritë e njeriut. Qytetarët, institucionet dhe sektori privat përballen me një sërë sfidash të ndryshme. Ne e njohim situatën në vend, por si veprojnë vendet fqinje me pandeminë? Cilat janë sfidat e tyre? Çfarë mësimesh mund të mësojmë nga kjo katastrofë shëndetësore (dhe ekonomike)?

Siguria

Ky bllog mbështetet nga Qendra Kosovare për Studime të Sigurisë. / Ilustrimi nga Big Eye

OrientOxident

Një bllog tematik i cili trajton shkrime të fushës së trashëgimisë orientale te shqiptarët dhe mendimit bashkëkohor mysliman. / Ilustrimi nga Big Eye

E Drejta Ndërkombëtare & Kosova

Bllogu tematik do të trajtoj debatet për intervenimin, shtetësine, subjektivitetin, teoritë e njohjes dhe mosnjohjes së shteteve në të drejtën ndërkombëtare, organizatat ndërkombëtare, secesionit, të drejtës së popujve për vetëvendosje dhe diskutime tjera relevante, së paku lexuesi do të ketë përmes këtij bllogu në dispozicion një topografi të një shkalle të madhe rreth mendimit juridik mbi problemin e Kosovës. / Ilustrimi: Big Eye

Zgjedhje & Zgjidhje

Një bllog tematik i cili trajton reformat e sistemit zgjedhor.  / Ilustrimi nga Big Eye

Ç’ka qënë, e ç’do të bëhetë?

Bllog tematik që trajton mendimin politik e kulturor shqiptar.

Ilustrimi nga BigEye

Cantillon Bastiat

Një bllog tematik që trajton ekonominë në rendin botëror, rajonal e vendor, nga një numër autorësh ekspertë / Ilustrimi nga Big Eye

Me Tagër

Tagri (të drejtat) ishin diçka që gratë nuk e gëzonin me ligjet e para tradicionale shqiptare. "Me Tagër" trajton ngjarje, ide dhe fakte nga perspektiva gjinore dhe ajo feministe. /  Ilustrimi nga Big Eye

Intervenime

Një bllog tematik që shqyrton ndërlidhjen mes intervenimeve ndërkombëtare, paqes dhe shtetit, në Kosovë e më gjerë. / Ilustrimi nga Big Eye

Ngushticat ballkanike

Një bllog tematik që trajton politikat e shteteve të Ballkanit dhe raportet mes tyre.  / Ilustrimi nga Big Eye

Multipolaritikë

Një bllog tematik i cili trajton zhvillimet kryesore në Lindjen e Mesme, duke përfshirë raportet brenda vetë rajonit, si dhe ndikimin rajonal e global.  / Ilustrimi nga Big Eye